SESVETE

Kao najmnogoljudnija gradska četvrt, koja broji prema popisu stanovništva iz 2011. godine, preko 70.000 stanovnika, Sesvete su ujedno i najmlađa četvrt po prosječnoj starosti stanovnika. U Sesvetama se nalazi preko 10 osnovnih škola i vrtića, srednja škola Jelkovec i Gimnazija Sesvete, a tu su i tri glavne kulturne ustanove: Muzej Prigorja, Knjižnica Sesvete i Narodno sveučilište Sesvete.

Od sportskih aktivnosti, među najpopularnijim je nogomet (NK Sesvete), a tu su i rukometni klubovi, košarkaški klub, hrvački, boksački i taekwondo klub.

Glavni transport u Sesvetama su autobus i vlak, koji ih povezuje sa Zagrebom. Autobusi su povezani sa okretištem Dubec, sa željezničkom postajom Sesvete, a tu su i ostale linije koje povezuju Zagreb, Sesvete i ostala prigradska mjesta. Do Glavnog kolodvora vlakom se stiže za 15 minuta, a u planu je i obnova tračnica, te će time centar grada biti udaljen samo 10 minuta.

U zadnjih nekoliko godina trend migracija stanovnika metropole obuhvaća i istočni dio. Najveći razlog su cijene zagrebačkih stanova, gdje Sesvete spadaju među najpovoljnije lokacije. Kvalitetniji način života, komfor i veća kvadratura stana te ujedno i najpovoljnije cijene, čini Sesvete kao mali grad za sebe. Podatci iz listopada 2013 godine pokazuju da se tražene cijene stanova novije gradnje kreću oko 1100 i 1250 eura po kvadratu, a za staru gradnju oko 750 eura. U usporedbi s prosječnom cijenom od 1974 eura (Crozilla, listopad 2013) u centru grada Zagreba, vidljiv je razlog velike migracije. Trend pada cijena nastavlja se i danas, u 2017. godini.

Najnovije informacije, iz prosinca 2015. godine, daju nam jasnu sliku smjera u kojem se Sesvete žele razvijati. Stanovnici i razne udruge žele pretvoriti šumu u park poput Maksimira, sa biciklističkim stazama i šetnicama, a zapušteni i napušteni kompleks bivše tvornice Sljeme u stambeno poslovni centar. Ta dva urbanistička zahvata bi Sesvete od naselja pretvorili u grad, a time i u još popularniji kvart za obiteljI, umirovljenike, mlade ljude, a i strance.